ŠKD Železniki

Športno kinološko društvo

ŠKD ŽELEZNIKI
Racovnik 20,
4228 Železniki

E-mail:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
TR: SI56 07000–0001025283
Davčna št.: 29176166

 

 

Pravijo, da se po jutru dan pozna. Enako bi lahko rekli tudi za naše štirinožne prijateljčke. Šele v zadnjih letih prihaja kinologija do spoznanj, kako zelo je pomembno prvo – zgodnje obdobje psa pri oblikovanju njegovega značaja, sposobnost in uspešnost kasnejšega šolanja in nenazadnje socializacije, ki je temelj zdravega in zadovoljnega bivanja vodnika in njegovega psa v urbanem okolju.

Zmotno je prepričanje, da je pes primeren za šolanje približno pri enem letu starosti. Prve »napotke« dobi mladiček že v leglu od svoje matere in vrstnikov. Kasneje se pridruži še vzreditelj, ko kužke navaja na samostojno prehranjevanje itd.

Ko mladička kupimo mu postanemo nova družina v novem okolju. Vzgajati ga začnemo že s prvim dnem bivanja pri nas. Zavedati se moramo, da je psiček v tej starosti izredno dojemljiv za učenje in da je to obdobje, ko se bodo vanj vtisnile mnoge dobre in slabe navade. V tem obdobju je izredno pomembno, da kužku omogočimo: druženja z vrstniki, ljudmi ter spoznavanja drugih živali in različnih okolij.

Pri odraščanju psa kaj kmalu pride obdobje, ko se je treba pripraviti na kasnejše »zaresno« šolanje. V tem času psa pripravljamo k temu, da določene vaje v osnovi že spoznava in delno tudi obvlada. Pri tem pa moramo vseskozi skrbeti za to, da pes to sprejema kot del prijetnega druženja s svojim vodnikom, ne pa kot neko neprijetno in povrhu še dolgotrajno mučenje, ki ga opravlja le zaradi strahu pred kaznijo. Celotna vzgoja in šola mora temeljiti na usmerjanju psa, k nam željenim ciljem, ter pozitivni motivaciji. Pozitivna motivacija pa se izraža v igri s kužkom, pohvali in sistemu DAJ-DAM. Negativno motivacijo ( neodobravanje, grajanje ) pa uporabljamo, ko nam določeno vedenje našega štirinožnega prijatelja ni všeč in nočemo, da mu takšno vedenje pride v navado.

V primeru, da se neprimerno vedenje pri psu že ponavlja, je to obdobje tudi čas za popravke in odpravo teh napak. Največkrat se namreč izkaže, da je ravno vodnik tisti, ki je s svojim neznanjem ali neodgovornim ravnanjem, ustvaril tak položaj.

Praksa kasnejšega osnovnega in višjega šolanja je pokazala, da so vodniki s psi, ki so obiskovali tečaj uvajanja in male šole občutno lažje in boljše opravljali zadane naloge kot tisti, ki so prišli zgolj naravnost v tečaj osnovnega šolanja.

Vabimo vas, da se nam vi in vaš kužek pridružite na tečaju uvajanja vzgoje mladega psa .

 

OSTALI PODATKI:

Starost psa: 3-9 mesecev.

Pasma: tečaj je prilagojen vsem velikostim in pasmam psov.

Termin: spomladi in jeseni, približno eno uro na teden (do 15 obiskov).

Program: navajanje psa na prisotnost drugih psov in ljudi, učenje vodnikov pravilne vzgoje in igre s psom, učenje osnovnih vaj na vrvici (hoja ob vodniku, sedi, prostor, prinašanje predmeta…), navajanje psov na urbano okolje in socializacija psa, pregled zobovja psa, veterinarski napotki in napotki za vzrejo ter razstave.

Cena: 100€ za člane društva

Podatki za plačilo:

prejemnik: Športno kinološko društvo Železniki
št. trr.: SI56 0700 0000 1025 283
bic koda banke: GORESI2X
namen plačila: tečaj (ali oz. in članarina)
koda namena: OTHR
referenca prejemnika: SI 00  2014* (tekoče leto)


Info: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., tel. 031/361004

 

© ŠKD Železniki 2013. Vse pravice so pridržane.