ŠKD Železniki

Športno kinološko društvo

ŠKD ŽELEZNIKI
Racovnik 20,
4228 Železniki

E-mail:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
TR: SI56 07000–0001025283
Davčna št.: 29176166

 

 

Skozi zgodovino in v današnjem času človek uvršča psa med psihološko in sociološko visoko razvita bitja. Pes je ena izmed redkih živalskih vrst, ki je naseljena po vseh celinah in jo najdemo povsod tam kjer živi človek. Strokovnjaki zatrjujejo, da je pes najstarejši človekov sopotnik in da sta se zaradi svojevrstne specifičnosti živita v simbiozi. Nihče natančno ne ve, kako dolgo živita skupaj, dokazano pa je, da sta se prednika človeka in psa ločila pred približno 70 milijoni let in sta se od takrat razvijala ločeno. Še vedno  imamo ljudje in psi nekaj skupnih genov, ki se med drugim kažejo tudi v podobnem psihičnem in fizičnem razvoju.
Prvi znani pasji prednik je miacis, kuni podobna žival, zelo hiter plenilec, ki je živel pred 45 milijoni let.
Pes skupaj z drugimi 36 vrstami sodi v skupino kanidov. V to skupino poleg psov med drugim sodijo tudi lisice, vse vrste volkov, hijene, šakali in kojoti.  Najstarejši pasji sorodniki so volk, zlati šakal, etiopski volk in kojot. Vse te živali živijo v socialnih skupnostih, kjer vladajo hierarhični odnosi. Vodja takšne skupnosti- krdela je pogosto samica, samec in drugi člani krdela pa pomagajo pri prehrani in vzgoji zaroda.
S spreminjanjem okolja in prilagajanjem nanj se ni spreminjal samo zunanji videz, temveč tudi duševni razvoj psa. Vemo, da so si psi  zelo različni ne samo po videzu ampak tudi po značaju.  S širjenjem življenjskega prostora na vse strani so po ključu Darwina nastale razlike v sami živalski vrsti in s tem pravi naravni proces nastajanja različnih pasem. Zgodovina nas uči, da človek in pes že tisočletja živita drug z drugim, pes je ob človeku našel zavetje in hrano, človek pa je psa uporabljal kot partnerja za lov, v vojne namene, razne borbe, čuvanje domov, čred itd. Za te namene je potreboval različne pse, izkoriščal njihove sposobnosti jih prilagajal in oblikoval po svoji meri ter tako pripomogel k nastajanju pasem.  Dan danes še vedno nastajajo nove pasme in se preoblikujejo stare,  predvsem zaradi modnih muh in človekove kreativnosti. Tako poznamo preko štiristo pasem, ki jih razvrščamo v 10 FCI skupin, ki so razvrščene po tipu in namenu. Med temi številčnimi pasmami psov ni nevarnih pasem, kot bi nekateri mislili, so samo tako imenovane potencialno nevarne pasme. Nevarni so ljudje, ki te pasme posedujejo zgolj zaradi svojega ega ali pa so  neizkušeni  in  lahko v njihovih rokah postanejo z neprimernim ravnanjem in slabo vzgojo nevarne za okolico in skrbnike same.
 
Bliža se pomlad in verjetno marsikdo razmišlja o nakupu pasjega mladiča ravno v tem času. Preden se odločimo za nakup psa se moramo zavedati, da je pes zelo velika odgovornost in moramo  dobro premisliti, če bomo psu v prvi vrsti lahko namenili dovolj časa, kajti pes je socialno bitje, ki potrebuje bližino človeka, potrebuje pravilno in dosledno vzgojo predvsem pa zelo veliko socializacije na okolje v katerem bo živel. Vedeti moramo, da vzgoja in šolanje skupaj s socializacijo terjajo veliko našega prostega časa  vsaj za obdobje dveh let, če želimo, da bo naš bodoči štirinožni prijatelj zmožen sobivanja  skupaj s človeškim krdelom v urbani sredini. Vedeti moramo kam bomo psa namestili, kajti obstajajo pasme, ki ne morejo bivati zunaj v pesjaku in morajo živeti skupaj z nami v stanovanju. Pozimi, ko padejo temperature pod 0  stopinj cezija moramo ne glede na pasmo psu nudit toplo zavetje, prav tako pa poleti hladno senco. Ves čas naj ima čisto vodo.
Ko se odločimo za nakup vzemimo rodovniškega psa, res je cena višja a z rodovnikom smo prejeli garancijo, da bo pes odrasel v pravega predstavnika pasme, lahko preverimo prednike, njihovo zdravje, karakter, temperament. Pri nerodovniških tega ne moremo.. Zavedati se moramo, da s psom v naše življenje prihaja dodaten strošek. Psa je potrebno hraniti, vzgajati, negovati, šolati, skrbeti za njegovo zdravje; vse to lahko stane veliko več kot sam  nakup psa, ter da je odločitev dolgoročna za 10, 15 ali več let. Potrebno je vedeti, da psa nikoli ne kupujemo na samo željo otrok, kajti pes ni igrača. Kot bodoči odgovorni skrbniki se moramo zavedeti, da se po veljavnem zakonu s psi smemo gibati v urbanem okolju  le na vrvici. Da ga ne smemo puščati, da brez nadzora prosto teka po gozdovih  in travnikih, zganja divjad in domače živali, da je v urbani sredini lahko prosto spuščen samo na  ograjenem vrtu. Srečevali bomo ljudi, ki psov ne marajo zato se moramo temu primerno obnašati. Predvsem pa moramo vedeti, da bo naš novi kuža opravljal veliko in malo potrebo ter da je treba za njim počistiti vsak iztrebek, ki ga odloži, le tako ne bomo deležni kritike soljudi.
 
 
Bodite odgovorni bodoči skrbnik psa in se pridružite Športnemu kinološkemu  društvu Škofja Loka – Železniki, ki vas  vabi, da se udeležite tečajev vzgoje in  šolanja psov ali ostalih dejavnosti s katerimi se društvo ukvarja.
 
 
Predsednik komisije za šolanje psov Športno kinološkega društva Škofja Loka- Železniki:
 
Samo Potočnik

 

© ŠKD Železniki 2013. Vse pravice so pridržane.